Studio Farris

ARC AWARDS 2016!

Duboisstraat 43 / 11
2060 Antwerp, Belgium

studio@studiofarris.com
+32 3 237 64 18
visit us on facebook

Jobs

PROJECTS

BACK TO OVERVIEW ←

Studio Farris Architects has transformed a small barn into an office with meeting room, library, office desks and a resting/reading area. The original façade was restored and new openings were created in a functional way. A new volume with the same shape of the original building was inserted. This box-in-box system allows to improve energy efficiency and avoid any chemical reactions with sulfates in the soil and walls of the original farm. Instead of adding a second floor to the existing building, which would change the perception of the whole space, an autonomous furniture object was placed in the space, referring to the original farm and rural area. 

This extra object, made out of stacked up wooden beams, transforms the space in a very functional officeBecause of the manner in which the beams are stacked, a variety of areas was created. On the top several workspaces were created, accommodating two desks. Underneath the workspace-platform a meeting area was created, with a view of the landscape. The stacked beams become library, bookshelves, storage and resting and reading corners. The beams were stacked in this particular way so that you can climb the stairs to the upper workspace, and can easily reach the different bars on each level.

The box-in-box structure is finished in concrete. The insulation is placed between the existing brick wall and the new concrete wall.  The architecture inside is designed very minimalistic to accentuate the pure shape of the existing brick building, and is not connected to the wooden furniture. The stacked wood mezzanine can be removed making the building free and flexible to contain other objects and interiors. Different kinds of new openings, in addition to the existing windows and random skylights take full advantage of natural light throughout the day and in every season.

 

 
BACK TO OVERVIEW ←
(!) Nothing found with the selected tags
LOAD MORE PROJECTS BACK TO SELECTION

NEWS

Iconic Awards 2016 winner


November 2nd, 2016

WAF 2016 Finalist


July 5th, 2016
SHOW ALL ↓

Iconic Awards 2016 winner


November 2nd, 2016

WAF 2016 Finalist


July 5th, 2016

Winery Centre Hageland


September 4th, 2013

Winery Visitor Centre


May 23rd, 2013

Radiohuis open to visitors !


October 1st, 2012

Radiohuis opening!


June 2nd, 2012